Atlı, bir asrı aşan dükkanlarının tarihini ve Güneydoğu’ya özgü baharat üretiminin inceliklerini Hibya Haber Ajansı'na anlattı.
Dükkanın 1 asırlık bir tarihi olduğunu söyleyen Yusuf Atlı, "Dedem baharat ustasıydı; ondan babama, babamdan da bana kaldı. Yazın Güneydoğu aşırı sıcak oluyor ancak bu da tamamen yöresel lezzetimize tat katan baharatlarımıza yansıyor. Sıcak hava, sebzeleri daha çok olgunlaştırır; olgunlaşmış domates, biber gibi sebzelerden de daha iyi salça olur” dedi.
Atlı, baharatların tamamını bölgeden temin ettiklerini belirterek, “Burada her çeşit sebze ve mevsimlik meyve bulunuyor. Baharatların tamamını Hakkari, Şırnak, Antep, Lice ve Eğil gibi bölgelerden getirip kendimiz hazırlıyoruz. Bölgeden getirdiğimiz taze mevsimlik sebzelerle mutfaklarımızda baharatlarımızı üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaz mevsimiyle birlikte dut hasadının başladığını belirten Atlı, “Şu anda dut zamanı. Çevre il ve ilçelerden toplanan dutları getirip eski usul damlarda kurutuyor, ardından şerbet haline getirerek taze orcikler yapıyoruz” dedi.
Menengiç kahvesine de değinen Atlı, “Menengiç, Güneydoğu’ya özgü bir kahvedir. Yine bu aylarda taze menengiçlerle özler yapıyoruz,” şeklinde konuştu.
Son olarak doğal ürünlere yönelik ilginin yeniden arttığını belirten Atlı, “Eskiden insanlar doğala daha çok önem verirdi. Ancak teknolojiyle birlikte zamanla tazelik yerini hazır gıdalara bıraktı. Fakat pandemi sonrası yeniden bizlere olan ilginin arttığını görebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.