İBB'den usulsüz devir ve rüşvet iddialarına ilişkin açıklama

İBB'den usulsüz devir ve rüşvet iddialarına ilişkin açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yatırımcı olduğunu iddia eden ve haklarında mahkemelerde onlarca dolandırıcılık dosyası bulunan bir grup tarafından öne sürülen, KİPTAŞ şirket yöneticileri, birimleri, personelleri hakkında kentsel dönüşüm projelerindeki konutların devirlerinin usulsüzce durdurulması iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, çeşitli sosyal medya mecralarında karalama kampanyası yürütüldüğü iddia edilirken, bazı kişilerin, KİPTAŞ ve yöneticilerinin adlarını kullanarak hukuka intikal eden kendi dolandırıcılık dosyalarını aklama çabası içinde olunduğu belirtildi.

Asılsız iddialarda bulunan bu şahıs ve şahıslarla ilgili dolandırıcılık iddiasıyla üçüncü kişiler tarafından yapılmış suç duyurularının bulunduğuna dikkat çekilirken, şu bilgiler verildi:

"Bu durumun hukuka intikal etmesi nedeniyle KİPTAŞ’ı hedef göstererek, hedef şaşırtma çabası içine girmişlerdir. Bu süreçte, KİPTAŞ Genel Müdürlük binasına baskınlar düzenleyerek kaos yaratmaya ve sosyal medyada yayınladıkları yanlış ve yanıltıcı bilgilerle kamu iştiraki olan bir kurumu ve yöneticilerini itibarsızlaştırmaya çalışmışlardır. Adı geçen kişiler hakkında birçok defa suç duyurusunda bulunulmasına karşın, hukuku yanıltmaya yönelik girişimlerini sürdürmekte ve KİPTAŞ çalışanlarına yönelik tehdit, şantaj ve sözde iftiralarla çeşitli sosyal medya mecralarında karalama kampanyaları yürütmektedirler. Asılsız iddialara konu edilen Eyüpsultan Yeşilpınar Evleri kentsel dönüşüm projesi, kat karşılığı usulü ile yaptırılmıştır. Kat karşılığı sözleşme gereği Yükleniciye ait olan bağımsız bölümlerin tüm satış/pazarlama yetkisi ve sorumluluğu Yüklenici firmaya aittir. Bağımsız bölümlerin satış sözleşmelerini imzalama yetkisi de Yükleniciye aittir. Zira tüm kat karşılığı yapım işlerinde de süreç aynı şekildedir."

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

"KİPTAŞ’ın satış sözleşmelerinin tarafı olmaması sebebiyle, alıcılar ile yüklenici arasındaki şifahi ve/veya başkaca anlaşmalar KİPTAŞ’ın sorumluluğunda olmadığı gibi, KİPTAŞ ve/veya KİPTAŞ yöneticilerinin de devirleri durdurma yetkisi yoktur.
Bu sebeple KİPTAŞ ve yöneticilerine yönelik bu iddialar mesnetsiz ve iftira niteliğindedir. Vatandaşlarımızın mağduriyetine sebebiyet verecek kişi veya yapılara karşı tüm hukuki başvuru ve süreçler, titizlikle ve ivedilikle takip edilmekte olup; bu kapsamda, ilgili tüm kişi ve kişiler hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılmış ve yürütülmektedir."

Öte yandan İBB, "İBB Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yavuz Saltık’ın hesabına İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerden milyonlarca lira aktarıldı; bu paralar rüşvetti. MASAK raporunda bu ödemeler görülüyor, tutuklama kararı da bu para hareketlerine dayanıyor" iddiasına ilişkin de açıklama yaptı.

Bu iddianın yalan olduğu vurgulanırken, "MASAK raporunda yer alan ödemeler; Yavuz Saltık’ın yıllardır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yürüttüğü kamu görevinden kaynaklanan yasal maaşlar ile, yönetim kurulu üyesi olduğu İstanbul Ulaşım AŞ’den aldığı yasal huzur hakkı ödemeleridir." denildi.

Yapılanın iftira kampanyası olduğuna dikkat çekilirken, "Buna göre; 2019-2025 arasında İBB’den 113 işlemle 2 milyon 754 bin 523 TL, 2020-2024 arasında Ulaşım AŞ’den 58 işlemle 1 milyon 746 bin 579 TL ödenmiştir. Bunlar tek seferde alınmış gibi gösterilerek, kamuoyuna 'rüşvet' algısıyla sunulmuştur. Oysa Yavuz Saltık bu ödemelerin her birini savcılık sorgusunda detaylı şekilde açıklamıştır. Ayrıca eşine yaptığı havaleler de, her çalışan gibi maaşını aldıktan sonra ailesiyle yaptığı bireysel mali paylaşım kapsamındadır. Bu tabloya rağmen, MASAK verilerini bile bile çarpıtanlar, halkı ve yargıyı yanıltmaya yönelik açık bir iftira kampanyasının parçasıdır. İBB çalışanlarının onurunu hedef alan bu karalama çabasına karşı gerekli tüm hukuki adımlar atılmıştır." ifadelerine yer verildi.

  Hibya Haber Ajansı