Fırat Üniversitesi'nin 50. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla “Fırat Üniversitesi 50. Yıl Kutlama Programı” düzenlendi. Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, Türkiye ve yurtdışından çok sayıda akademik ve idari temsilci bir araya geldi.
Törene; Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Elazığ Valisi Dr. Numan Hatipoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türkiye genelinden 18 üniversitenin rektörü ile Polonya, Özbekistan, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova’dan üniversite temsilcileri katıldı. Ayrıca çok sayıda akademisyen, basın mensubu, öğrenci ve davetli de törende yer aldı.
Tören alanının girişinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Fırat Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler tarafından sergilenen Çaydaçıra gösterisiyle karşılandı. Program, Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuvarının düzenlediği konserle başladı. Ardından üniversitenin tarihçesini ve gelişimini anlatan “Fırat Üniversitesi’nin 50. Yıl Belgeseli” izleyicilerle buluşturuldu.
Programın açılış konuşmasını Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş yaptı. Konuşmasında üniversitenin tarihsel sürecine, geldiği noktaya ve geleceğe dair hedeflerine değinen Prof. Dr. Göktaş, Fırat Üniversitesi'nin Türk yükseköğretim sistemi içindeki yerine vurgu yaptı.
Rektör Prof. Dr. Göktaş, “İlimizde 11 Nisan 1975 tarihinde adını bu coğrafyaya bereket saçan Fırat nehrinden alan Fırat Üniversitesi kurulmuştur. Aslında 1982 yılına kadar Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Fırat Üniversitesi iki ayrı üniversite gibi faaliyet göstermiştir. 1982 tarihinde akademi, Mühendislik Fakültesi adıyla Fırat Üniversitesine dahil edilmiştir. O gün temelleri samimi bir ihlasla atılan Fırat Üniversitesi, bugün 43 bin 500 öğrencisi, 2100 akademik personeli ve3700 civarında idari ve destek personeli, 16 Fakülte, 4 Enstitü, 3 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu ve yirmiden fazla Araştırma Merkezi ile yarım asırdır eğitim-öğretime devam eden Türkiye’mizin en köklü üniversitelerinden biri haline gelmiştir” dedi.
Rektör Prof. Dr. Göktaş, “Üniversitemiz, verdiği eğitimin kalitesi, bilimsel araştırmalarının sayısı ve kalitesi ile ilimize ve bölgemize sunduğu sağlık ve danışmanlık hizmetleri açısından Türk Yükseköğretim sistemi içerisinde adına yakışır bir seviyeyi yakalamıştır. Üniversitemiz bugün elde ettiği başarılarının birçoğunu sizin önerileriniz doğrultusunda çok değerli akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimizin yoğun çalışması sonucunda elde etmiş ve başarı belgelerinin tamamını bizatihi sizden almıştır” ifadelerini kullandı.
Hedeflere de değinen Göktaş, “Bu başarılarımızda katkısı olan başta ufuk açıcı yönlendirmeleri ile önümüzü açan Sayın YÖK Başkanımıza, kurucu rektörümüz merhum Prof. Dr. Mustafa Temizer hocamıza, sonraki dönemlerde rektörlük yapmış profesör hocalarım Arif Çağlar, Eyüp İspir, Feyzi Bingöl, Hamdi Muz ve Kutbettin Demirdağ’a, bütün akademik ve idari personelimize ve sevgili öğrencilerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Ardından Elazığ Valisi Dr. Numan Hatipoğlu, Fırat Üniversitesi’nin kent ve bölge için önemini dile getiren bir konuşma yaptı. Vali Hatipoğlu, yaptığı konuşmada, “Bugün burada, Fırat Üniversitesinin köklü tarihinde önemli bir anı paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bulunduğumuz bu topraklar, adeta Murat’ın ve diğer kolların birleşip Fırat’a dönüştüğü bir halkadır. Fırat Nehrinin doğduğu bu coğrafya, nasıl ki Mezopotamya’yı sulayan bereketli sulara kaynaklık ediyorsa, Fırat Üniversitesi de bilim dünyasına, akademiye ve topluma ışık tutan bir kaynak olmaya devam etmektedir. Tıpkı Fırat'ın suyu nasıl ki Urfa’yı, Antep’i, Adıyaman’ı ve hatta sınırları aşarak nice diyarlara can veriyorsa; Fırat Üniversitesi’nin de bilgiyle, bilimle ve yenilikle sadece bu bölgeye değil, ülkemizin dört bir yanına ve ötesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu bağlamda, Fırat Üniversitesi'nin "Araştırma Üniversiteleri" arasında yer alması konusunu büyük bir hassasiyetle takip ettiğimi özellikle belirtmek isterim. Bizler, elimizden gelen her türlü desteği üniversitemize sunmaya hazırız. Sayın Belediye Başkanımızın ve üniversitemizin kıymetli mensuplarının da katkılarıyla, Fırat Üniversitesinin daha da ileriye taşınacağına inanıyorum. Bu vesileyle, üniversitemizin kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutluyor, bu topraklara nice başarılı zamanlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.
Programda son olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar kürsüye çıkarak yükseköğretim politikaları ve Fırat Üniversitesi’nin başarısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Özvar, “Üniversitelerimizin faaliyetlerini şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine uygun biçimde yürütmesi gerektiği anlayışıyla, 2019 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulu olarak “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu”nu kamuoyuyla paylaşmaktayız. Bu raporlar, yükseköğretim sistemimizin bir anlamda röntgenini çeken, geleceğe dönük politikaları şekillendirmemize yardımcı olan çok önemli belgelerdir. Son olarak, 2024 yılına ait rapor yayımlanmış ve biz de bu program öncesinde Fırat Üniversitesi özelinde söz konusu verileri detaylı bir şekilde yeniden inceledik. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Fırat Üniversitesi; Başvurulan ve kabul edilen patent, faydalı model ve tasarım sayısı, madde 34 ve madde 6 kapsamında istihdam edilen doktor ve araştırmacı sayısı, TÜBİTAK proje sayısı ve TÜBİTAK’tan alınan destek miktarı açısından üniversitelerimiz arasında en üst sıralarda yer almaktadır” dedi.
Fırat Üniversitesi'nin başarılarını anlatan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Uluslararası bir kuruluş tarafından açıklanan İklim Eylem Endeksi'nde 11. sırada, Sürdürülebilir Yaşam Endeksi'nde ise 5. sırada yer almıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri himayesinde yürütülen “Sıfır Atık” ve “Yeşil Kalkınma” projelerinde de Fırat Üniversitesi en fazla ödül alan 6. üniversite olmuştur. Bu başarılar; sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve toplumsal sorumluluk alanlarında üniversitemizin büyük bir mesafe kat ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, üniversitelerimizi değerlendirirken dikkate aldığımız çok sayıda başka gösterge bulunduğunu da belirtmek isterim. YÖK olarak üniversitelerimize ilişkin tüm değerlendirmelerimizi veriye dayalı ve kanıtlanabilir ölçütler üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bunlar arasında: Nitelikli uluslararası yayınlar ve atıf sayıları, Uluslararası üniversite sıralamalarındaki konum, Uluslararası öğrenci sayısı gibi birçok parametre yer almaktadır. Bu göstergeler doğrultusunda her üniversitemizin kendi performansını detaylı şekilde analiz etmesi, gelişime açık alanları tespit etmesi ve bu alanlarda kararlılıkla çalışması büyük önem taşımaktadır. Bu anlayışla, ilerleyen dönemde çok daha güçlü sonuçlar elde edileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Üniversitenin ülkenin önde gelen üniversiteleri arasında yer aldığına dikkat çeken YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Fırat Üniversitesinin bazı uluslararası sıralamalarda 2020 yılında 800-1000 bandında yer aldığını, 2024 yılında ise 1200 bandında yer aldığını görmekteyiz. Daha iyi sıralamalara ulaşmak için akademik seferberlik başlatmak şarttır. Öğretim elemanlarımızın güçlü akademik kapasitesinden faydalanarak, Fırat Üniversitesini bu listelerde üst sıralara taşımak hepimizin sorumluluğudur. Zira Fırat Üniversitesi, Anadolu'nun güzide coğrafyasında doğmuş, bugünse yükseköğretim alanında ülkemizin başarı hikâyelerinden biri hâline gelmiştir. Artık bu başarıyı uluslararası boyuta taşımak hepimizin görevidir. Yalnızca ülke içinde değil, sınırları aşarak daha geniş coğrafyalara da bilimsel, kültürel ve sosyal katkı sunmak zorundayız. Yükseköğretim Kurulu olarak bizlerin en büyük beklentilerinden biri; üniversitelerimizin uluslararası güvenilirliğe ve saygınlığa ulaşmasıdır. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte, bu amaca ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kurulumuzun tüm kapasitesi ve birikimi işte bu vizyona hizmet etmektedir” dedi.
Fırat Üniversitesi'nin 50. yıl dönümünü tebrik eden Özvar, “Bu anlamlı 50. yıl dönümünde, siz değerli akademisyenlerimize, idari personelimize ve öğrencilerimize başarılar diliyorum. Kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’a misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Daha önce görev yapmış olan rektör hocalarımız da büyüklerimizi de davet edilmiş. Buradan onlara da saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Yaptıkları katkıları ortaya koydukları emeği ve çabaları için her birilerine, her bir hocamıza şükranlarımızı buradan sunuyoruz. Vefat etmiş öğretim elemanlarımıza ve idarecilerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Geride kalanlara sağlık afiyet diliyoruz. Üniversitemizin bu noktaya gelmesi için emeği geçen bütün idarecilerimizi saygıyla anıyorum. Katkıda bulunan bütün öğretim elemanlarımıza buradan ayrı ayrı selam ediyorum. Hepinizi bu vesileyle tekrardan saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Daha nice elli yıllara diyerek hepinize saygılarımı sunuyorum. Hepiniz sağ olun. Var olun arkadaşlar. Teşekkür ederim. Bu vesileyle bir teşekkürümü en son teşekkürümü de Fahrettin hocamıza yapıyorum. Sayın Rektörümüz bu güzel organizasyonu gerçekleştirdi. Kendisine hem de ekibine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.
Törenin sonunda Fırat Üniversitesi’ne katkı sunan isimlere onurluk takdimi yapıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Fırat Üniversitesi 50. Yıl Özel Sergisi”ni de gezerek törenden ayrıldı.
Hibya Haber Ajansı